fbpx

Amplia l’abast de la teva marca amb estratègies de màrqueting d’influència

Portada_màrqueting d'influència
Portada_màrqueting d'influència
Els seguidors no paguen les factures.

Ens agrada seguir les recomanacions i opinions de persones influents. Persones amb qui compartim estil de vida, gustos o, simplement, admiració pel seu talent, coneixements o maneres d’actuar.

Des de temps antics, hi ha hagut persones amb un poder de persuasió extraordinari. Filòsofs com Sòcrates i Confuci van ser influencers. Cleopatra, l’última reina de l’antic Egipte, també ho va ser.

I així fins a l’actualitat.

Ara, amb el sorgiment de les plataformes digitals i l’auge de les xarxes socials, el concepte de persones influents ha evolucionat. Gràcies al màrqueting d’influència, aquestes figures tenen el poder d’arribar a un públic més ampli en temps real. I les marques han après a aprofitar-ho.

O, si més no, haurien de fer-ho.

El màrqueting d’influència s’ha convertit en una gran eina per afavorir el creixement d’una marca. Permet connectar amb el públic objectiu, amb interessos i valors similars, d’una manera més àmplia i directa.

En aquest article, explorem què és el màrqueting d’influència i com pots aprofitar-lo per a la teva marca o projecte.

Exemples de campanyes de màrqueting d’influència

El màrqueting d’influència és una estratègia molt utilitzada i valorada per les marques. Per citar alguns exemples, segur que has vist alguna d’aquestes col·laboracions:

  • La marca d’ulleres de sol Hawkers ha col·laborat amb influencers com Paula Echevarría i Gigi Hadid.
  • ¿En qué piensan los papines? és l’última campanya de María Pombo amb Neonail España.
  • Domino’s Pizza va crear una pizza amb Ibai Llanos, qui la presentava com “la pizza de la generació gamer” en un directe de Twitch.

A més, hi ha campanyes d’influencers en tots els sectors. Un exemple en l’àmbit de la maternitat i l’educació és la col·laboració de Monspetits amb les joguines de fusta de Beeloom Kids.

Amb l’ajuda d’influencers, l’empresa gironina Toni Pons, dedicada a la fabricació i venda d’espardenyes, ha aconseguit arribar a 150 països d’arreu del món.

Però no solament les empreses privades tiren d’influencers. Institucions com la Generalitat de Catalunya els han utilitzat. Mira aquesta campanya per a donar a conèixer el telèfon 112 entre els joves.

Quatre motius pels quals has d’apostar pel màrqueting d’influència

  1. Amplifica l’abast i la visibilitat: Col·laborar amb influencers que tenen milers de seguidors et permet arribar a audiències més àmplies.
  2. Augmenta la credibilitat i la confiança: Les persones tendeixen a confiar més en les recomanacions de persones influents, ja que comparteixen valors i s’hi identifiquen, un fet que pot augmentar la percepció positiva de la marca i permet que la venda final sigui més fàcil.
  3. Connecta de manera emocional: Els influencers tenen el poder de connectar millor amb el públic, d’una forma més autèntica i emocional.
  4. Millora el posicionament i genera més trànsit a la pàgina web: Si tens una botiga en línia, atraure més visitants sempre es tradueix en un augment de les vendes.

En resum, el màrqueting d’influència pot impulsar el creixement de la teva marca, augmentar-ne la visibilitat i millorar la fidelització dels teus clients.

Com definir una bona estratègia de màrqueting d’influència?

Perquè una campanya de màrqueting d’influència sigui efectiva, és crucial establir objectius clars i seleccionar adequadament els mètodes de treball, els formats de publicació i els canals de comunicació. També és important escollir les persones influents que millor encaixin amb la teva marca i definir la classe de contingut que es compartirà.

El seguiment i monitoratge dels resultats seran fonamentals per avaluar l’èxit de la campanya.

Com identificar una persona influencer per a la teva marca?

Abans d’escollir un influencer, has de tenir clar que els seguidors no paguen les factures i que col·laborar amb un perfil que tingui milions de seguidors no és garantia d’èxit. A vegades, és més recomanable apostar pels microinfluencers.

Qui són els microinfluencers?

Els microinfluencers són influencers amb una comunitat de seguidors més petita, però altament compromesa. Si els comparem amb els influencers, tenen tarifes més accessibles i permeten maximitzar el teu pressupost de màrqueting i obtenir un retorn d’inversió més alt.

Aquests són els 6 passos per identificar els influencers adequats:

1 | Defineix el teu públic objectiu

Identifica els teus clients ideals i quines persones solen estar interessades en la teva marca o productes.

2 | Investiga a les xarxes socials

Explora xarxes socials com ara Instagram, YouTube, TikTok o blogs populars. Busca perfils que tinguin seguidors compromesos i que comparteixin contingut relacionat amb el teu nínxol de mercat.

3 | Analitza la rellevància i l’abast

Avalua la rellevància de l’influencer. Examina la qualitat del seu contingut, la interacció amb els seus seguidors i la seva presència a les xarxes socials. Avalua el volum de seguidors i el nivell d’engagement. Hi ha plataformes específiques com Influencity o Fuel Your Brands, més enfocada a microinfluencers, que poden ajudar-te a descobrir-ho.

Calculadora_engagement_marketing-influencia
Calculadora d’engagement de Fuel Your Brands

4 | Revisa l’autenticitat i credibilitat

Verifica que els seus seguidors confien en les seves recomanacions, té reputació i la interacció amb la seva audiència és real. No volem bots.

5 | Avalua col·laboracions anteriors

Ha treballat amb empreses similars a la teva? Com ha estat la resposta de la seva audiència amb aquestes col·laboracions?

6 | Estableix una comunicació clara

Assegura que els valors de l’influencer estan alineats amb els valors de la teva marca. Comparteix la teva visió de marca, els objectius de la campanya i quines expectatives tens.

Un exemple de per què cal escollir bé l’influencer que representi la teva marca, és la col·laboració que va fer McDonald’s amb Aitana. Una campanya que es va fer viral perquè la cantant va confessar que no podia menjar-se el menú que promocionava.

Quina classe de campanyes pots realitzar amb influencers?

Si vols incorporar l’influencer màrqueting a la teva estratègia, has d’acordar les condicions de la col·laboració i decidir quina classe de campanya vols realitzar:

1 | Bescanvi

Entregues un producte o un servei a l’influencer a canvi de publicar-ho a les seves xarxes socials. Per exemple, si tens una botiga de roba, pots enviar-li peces de l’última col·lecció a canvi de publicitat o, si tens un estudi de pilates i vols promocionar els teus serveis, pots regalar-li una sessió i que la comparteixi per atreure més persones.

A Deparaula, per exemple, hem col·laborat amb el mediàtic xef Adrián Calvent (@cocinadri a Instagram) per a promocionar la marca de formatges Cal Quitèria (@calquiteria a Instagram). Vam enviar a l’Adrián un formatge semicurat de Cal Quitèria i li vam demanar que creés una recepta amb el producte. El resultat va ser un REEL d’un deliciós Risotto amb el formatge que va aconseguir més de 8.000 reproduccions i més de 400 likes a Instagram. Amb un senzill bescanvi, vam aconseguir arribar a milers de persones i generar un gran impacte en la promoció del producte.

2 | Pagament per acció o publicació patrocinada

Contractes l’influencer cada vegada que vulguis que realitzi una acció: compartir un enllaç, crear un concurs o compartir una publicació promocionant un producte i esmentant la teva marca.

3 | Ambaixadors de marca o col·laboracions a llarg termini

Aquí és on crees una relació més sòlida amb l’influencer. Es converteix en representant de la teva marca i crea contingut de manera habitual. En aquesta classe de col·laboracions, pots contemplar un acord exclusiu perquè no col·labori amb marques del mateix sector.

Com ja has vist, el màrqueting d’influència és una estratègia efectiva per a promocionar la teva marca.

Recorda: no tot s’hi val. No es tracta de la quantitat de seguidors (podrien ser falsos), sinó de trobar influencers alineats amb els valors de la teva marca i que tinguin una comunitat compromesa.

A més, no oblidis analitzar l’abast de la teva campanya per valorar-ne l’impacte. Sense dades quantificables, perdràs l’oportunitat d’optimitzar estratègies, ajustar l’enfocament o assignar recursos de manera efectiva i corres el risc de malgastar temps i diners en iniciatives que no generen els resultats desitjats. Una campanya de màrqueting sense anàlisi ni dades és com navegar a cegues, sense brúixola ni mapa.

Laia Dolcet

[ 10 coses sobre mi ]

1. He viscut en grans ciutats com Madrid i Barcelona, però res es compara amb la proximitat del meu poble, Zaidín.

2. No hi ha dubte: sèrie, sofà i manta és un planazo.

3. La meva estació preferida és la tardor, però no em puc resistir a la bellesa de la primavera.

4. Sempre llesta per a un bon cafè. T'hi apuntes?

5. M'agrada viatjar i desconnectar explorant nous llocs i cultures.

6. M’encanta perdre'm en la ficció d'un bon llibre, el temps vola quan llegeixo!

7. Feminista compromesa amb la igualtat.

8. La música és la meva companya inseparable: sempre estic taral·lejant.

9. Gaudeixo aprenent consells d'estètica, maquillatge i moda.

10. Una de les meves coses preferides és escoltar a algú explicar-me les seves passions.

Les paraules que no s'emporta el vent, queden per escrit


No enviem correu brossa!

Responsable de les dades: ​​Deparaula. Finalitat: ​Enviar-te informació sobre màrqueting i comunicació. Legitimació: El teu consentiment. Destinataris: ​No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Drets: Tens dret a accedir, rectificar, limitar i eliminar les dades en qualsevol moment.

[ Conèixer ]

Formar-se o tenir una idea més o menys completa d’algú o d’alguna cosa.

Digues-hi la teva!
Aquí tindràs veu i vot, i corda per estona. Tirarem pel dret i, amb la mà al cor, parlarem clar i parlarem bé, que no costa gaire.

[ Xarxa social ]

Plataforma digital de comunicació global que posa en contacte un gran nombre d’usuaris.

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube, WhatsApp, Telegram, Snapchat, Pinterest, Flickr, Spotify, TikTok… Són totes les que tenim, però no són totes les que hi ha.

Què vol dir això?

Que no cal tenir un perfil a totes les xarxes socials que trobis pel camí. Cal enfocar la comunicació global entenent que la imatge de la teva empresa, marca, institució o producte es veurà 100 % influïda en funció de com utilitzis totes aquestes plataformes.

Estressant?

T’assessorem per tal de definir una bona estratègia de comunicació i posar en marxa només aquells perfils que siguin d’interès i d’utilitat.

[ Keywords ]

kɪ́jwəːdz

Les keywords són aquelles paraules clau que utilitzem quan busquem informació sobre qualsevol temàtica en un cercador.
La definició és senzilla, oi?
Tot i això, saber-les reconèixer i utilitzar quan toca és més important del que sembla.
Treballar les keywords correctes en els teus continguts digitals pot ajudar-te moltíssim.

Per què?

Et permetrà posicionar bé el contingut als cercadors, evitaràs que es perdi entre tanta informació i augmentaràs les visites de clients potencials.

On les pots utilitzar?

Et poden servir per definir el contingut principal d'una pàgina web, la seva estructura o, fins i tot, els textos d'una publicació a Instagram.
Perquè, sabies que els hashtags també són keywords?

[ Engagement ]

ɪnˈɡeɪdʒmənt

L’engagement és un concepte que s’ha tornat imprescindible a l’hora d’analitzar si una estratègia de màrqueting funciona.
Té a veure amb la fidelitat i el sentit de pertenença a una marca, i és una eina de conversió molt més potent que la publicitat.
Vols saber-ne més?

[ Web ]

Com va dir Bill Gates, "si el teu negoci no és a Internet, el teu negoci no existeix".
Si el teu consumidor és a Internet, per què no hi ets, tu?
Una pàgina web és el teu aparador, és el teu comercial, és una font informativa, és una primera pressa de contacte.
Ara bé, per emergir en un món sobresaturat, calen un propòsit i una estratègia.

[ Marca ]

Segons l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, una marca és tot signe susceptible de representació gràfica, i serveix per distingir els productes i serveis d'una empresa al mercat.
Una marca, però, va molt més enllà del disseny.
Tot el que es comunica, i com es comunica, és marca.
Tot el que la gent percep, pensa, diu, sent i comparteix sobre un producte o servei, és marca.

[ Binge-watching ]

bɪnʤˈwɒʧɪŋ

Expressió anglesa que vindria a dir "fer una marató o atipar-se de sèries". Veure'n capítol rere capítol fins que acabes la sèrie sencera. Això que està tan de moda gràcies a les plataformes de vídeo com Netflix o HBO.
A l’oficina ens vam enganxar a This Is Us, i no neguem que alguna nit hem fet alguna binge-watching a Prime Video. Si no l’has vist, te la recomanem!

[ 10 coses sobre mi ]

1. M’agrada massa el cafè, si mai es pot dir massa.

2. Ferma creient que una trucada val més que un whatsapp.

3. M’organitzo la vida amb mil agendes, però a vegades perdo el cap.

4. Soc molt observadora, encara que sovint porto les ulleres brutes, i si duc una càmera per endur-me un record, millor.

5. De província aragonesa, però mirant els dibuixos en català des de petita.

6. M’encanta llegir en paper. Si em passo al llibre digital, serà perquè no em queda espai a casa.

7. Tinc estancada una passió que em relaxava molt i em feia desconnectar: pintar.

8. Àgil devoradora de sèries i cinema.

9. Sempre aprenent per mantenir-me actualitzada en aquest món de bojos.

10. Un desig: igualtat.

[ Conte ]

Narració, generalment breu, d'un fet o d'una sèrie de fets reals, llegendaris o ficticis, amb la intenció d'entretenir, divertir, moralitzar, etc.
El conte que tothom hauria de llegir és Momo, una novel·la de Michael Ende en què s’explica la lluita entre Momo, una nena òrfena que posseeix una extraordinària habilitat per saber escoltar, i els homes de gris, personatges cadavèrics que viuen del temps estalviat / perdut de la resta de mortals.
Amagada sota la dolçor d’un infant, Momo és una crítica ferotge a les societats modernes, en què el treball converteix la societat en una suma de persones alienades i la productivitat és dirigida per personatges sense escrúpols.
Et sona de res?

[ Copywriter ]

kɑpiːˌraɪtɚ

També anomenat "redactor de continguts publicitaris". Ens encanta adoptar estrangerismes per denominar coses per a les quals ja tenim nom. Per exemple: fúting, bufet, pàrquing, clúster, standing, outlet, hobby, freelance, coaching, brànding… En aquesta web en trobaràs uns quants, però… és un simple tema de posicionament ;-).

[ 10 coses sobre mi ]

1. Vaig enamorar-me gràcies a Twitter.

2. Periodista renegada d’una professió que cada cop disposa de menys temps i recursos.

3. Mare. L’emprenedoria m’ha permès una cosa gairebé impossible: conciliar.

4. He descobert les meravelles que hi ha sota el mar i m'hi submergeixo sempre que puc.

5. Tinc vertigen però mai puc resistir-me a mirar cap avall.

6. M’encanten els gats. En un passat, gat que veia pel carrer, mix que m’emportava a casa.

7. M’he tornat feminista amb el temps. Cada dia el món em demostra que és necessari.

8. Molt fan de qui va inventar la frase “Viatjar és l’única despesa que et farà més ric”.

9. Catalana però també ciutadana del món. Una llengua que no es protegeix és una llengua que mor.

10. Com el gran Capità Enciam postulava, jo també crec que els petits canvis són poderosos.

[ Connectem ]

La teoria dels 6 graus que ja són 4

Situa’t. Anys seixanta. Època dels Beatles i de les manifestacions massives reivindicant nous drets socials.

Opcional

En aquell temps, un nord-americà va voler comprovar si tota la humanitat estava “connectada”.

Com?

Va seleccionar diverses persones a l’atzar i els va demanar que enviessin una carta. L’havien d’enviar a algú que no coneixien de res i que vivia a milers de quilòmetres. Els remitents només en sabien el nom, la professió i una localització aproximada. Perquè la carta arribés a la persona correcta, la condició principal era que els participants havien de donar la missiva a un o diversos intermediaris seguint una mena d’intuïció. Tot això, sense WhatsApp ni Facebook, eh!
En contra del que es creia, la majoria de cartes van arribar i, en comptes de centenars d’intermediaris, només van fer falta entre 5 i 7 persones a la cadena. Voilà la teoria dels 6 graus de separació.

Ara en restem 2, en queden 4

Amb les xarxes socials, aquesta teoria ha quedat obsoleta. Segons un estudi de Facebook, només cal una mitjana de 3,57 persones per connectar els més de 1.590 milions d’usuaris actius de la xarxa (prop d’un 22 % de la població).
Pensa-ho bé, entre tu i Trump només hi ha una cadena de 4 persones de separació. Acolloneix, oi? Ara pensa en les possibilitats que t’obre aquesta teoria. I ignora les possibilitats amb Trump…
Aprofita-ho!