Ens agrada seguir les recomanacions i opinions de persones influents. Persones amb qui compartim estil de vida, gustos o, simplement, admiració pel seu talent, coneixements o maneres d’actuar.
Des de temps antics, hi ha hagut persones amb un poder de persuasió extraordinari. Filòsofs com Sòcrates i Confuci van ser influencers. Cleopatra, l’última reina de l’antic Egipte, també ho va ser.
I així fins a l’actualitat.
Ara, amb el sorgiment de les plataformes digitals i l’auge de les xarxes socials, el concepte de persones influents ha evolucionat. Gràcies al màrqueting d’influència, aquestes figures tenen el poder d’arribar a un públic més ampli en temps real. I les marques han après a aprofitar-ho.
O, si més no, haurien de fer-ho.
El màrqueting d’influència s’ha convertit en una gran eina per afavorir el creixement d’una marca. Permet connectar amb el públic objectiu, amb interessos i valors similars, d’una manera més àmplia i directa.
En aquest article, explorem què és el màrqueting d’influència i com pots aprofitar-lo per a la teva marca o projecte.
Exemples de campanyes de màrqueting d’influència
El màrqueting d’influència és una estratègia molt utilitzada i valorada per les marques. Per citar alguns exemples, segur que has vist alguna d’aquestes col·laboracions:
- La marca d’ulleres de sol Hawkers ha col·laborat amb influencers com Paula Echevarría i Gigi Hadid.
- ¿En qué piensan los papines? és l’última campanya de María Pombo amb Neonail España.
- Domino’s Pizza va crear una pizza amb Ibai Llanos, qui la presentava com “la pizza de la generació gamer” en un directe de Twitch.
A més, hi ha campanyes d’influencers en tots els sectors. Un exemple en l’àmbit de la maternitat i l’educació és la col·laboració de Monspetits amb les joguines de fusta de Beeloom Kids.
Amb l’ajuda d’influencers, l’empresa gironina Toni Pons, dedicada a la fabricació i venda d’espardenyes, ha aconseguit arribar a 150 països d’arreu del món.
Però no solament les empreses privades tiren d’influencers. Institucions com la Generalitat de Catalunya els han utilitzat. Mira aquesta campanya per a donar a conèixer el telèfon 112 entre els joves.
Quatre motius pels quals has d’apostar pel màrqueting d’influència
- Amplifica l’abast i la visibilitat: Col·laborar amb influencers que tenen milers de seguidors et permet arribar a audiències més àmplies.
- Augmenta la credibilitat i la confiança: Les persones tendeixen a confiar més en les recomanacions de persones influents, ja que comparteixen valors i s’hi identifiquen, un fet que pot augmentar la percepció positiva de la marca i permet que la venda final sigui més fàcil.
- Connecta de manera emocional: Els influencers tenen el poder de connectar millor amb el públic, d’una forma més autèntica i emocional.
- Millora el posicionament i genera més trànsit a la pàgina web: Si tens una botiga en línia, atraure més visitants sempre es tradueix en un augment de les vendes.
En resum, el màrqueting d’influència pot impulsar el creixement de la teva marca, augmentar-ne la visibilitat i millorar la fidelització dels teus clients.
Com definir una bona estratègia de màrqueting d’influència?
Perquè una campanya de màrqueting d’influència sigui efectiva, és crucial establir objectius clars i seleccionar adequadament els mètodes de treball, els formats de publicació i els canals de comunicació. També és important escollir les persones influents que millor encaixin amb la teva marca i definir la classe de contingut que es compartirà.
El seguiment i monitoratge dels resultats seran fonamentals per avaluar l’èxit de la campanya.
Com identificar una persona influencer per a la teva marca?
Abans d’escollir un influencer, has de tenir clar que els seguidors no paguen les factures i que col·laborar amb un perfil que tingui milions de seguidors no és garantia d’èxit. A vegades, és més recomanable apostar pels microinfluencers.
Qui són els microinfluencers?
Els microinfluencers són influencers amb una comunitat de seguidors més petita, però altament compromesa. Si els comparem amb els influencers, tenen tarifes més accessibles i permeten maximitzar el teu pressupost de màrqueting i obtenir un retorn d’inversió més alt.
Aquests són els 6 passos per identificar els influencers adequats:
1 | Defineix el teu públic objectiu
Identifica els teus clients ideals i quines persones solen estar interessades en la teva marca o productes.
2 | Investiga a les xarxes socials
Explora xarxes socials com ara Instagram, YouTube, TikTok o blogs populars. Busca perfils que tinguin seguidors compromesos i que comparteixin contingut relacionat amb el teu nínxol de mercat.
3 | Analitza la rellevància i l’abast
Avalua la rellevància de l’influencer. Examina la qualitat del seu contingut, la interacció amb els seus seguidors i la seva presència a les xarxes socials. Avalua el volum de seguidors i el nivell d’engagement. Hi ha plataformes específiques com Influencity o Fuel Your Brands, més enfocada a microinfluencers, que poden ajudar-te a descobrir-ho.
4 | Revisa l’autenticitat i credibilitat
Verifica que els seus seguidors confien en les seves recomanacions, té reputació i la interacció amb la seva audiència és real. No volem bots.
5 | Avalua col·laboracions anteriors
Ha treballat amb empreses similars a la teva? Com ha estat la resposta de la seva audiència amb aquestes col·laboracions?
6 | Estableix una comunicació clara
Assegura que els valors de l’influencer estan alineats amb els valors de la teva marca. Comparteix la teva visió de marca, els objectius de la campanya i quines expectatives tens.
Un exemple de per què cal escollir bé l’influencer que representi la teva marca, és la col·laboració que va fer McDonald’s amb Aitana. Una campanya que es va fer viral perquè la cantant va confessar que no podia menjar-se el menú que promocionava.
Quina classe de campanyes pots realitzar amb influencers?
Si vols incorporar l’influencer màrqueting a la teva estratègia, has d’acordar les condicions de la col·laboració i decidir quina classe de campanya vols realitzar:
1 | Bescanvi
Entregues un producte o un servei a l’influencer a canvi de publicar-ho a les seves xarxes socials. Per exemple, si tens una botiga de roba, pots enviar-li peces de l’última col·lecció a canvi de publicitat o, si tens un estudi de pilates i vols promocionar els teus serveis, pots regalar-li una sessió i que la comparteixi per atreure més persones.
A Deparaula, per exemple, hem col·laborat amb el mediàtic xef Adrián Calvent (@cocinadri a Instagram) per a promocionar la marca de formatges Cal Quitèria (@calquiteria a Instagram). Vam enviar a l’Adrián un formatge semicurat de Cal Quitèria i li vam demanar que creés una recepta amb el producte. El resultat va ser un REEL d’un deliciós Risotto amb el formatge que va aconseguir més de 8.000 reproduccions i més de 400 likes a Instagram. Amb un senzill bescanvi, vam aconseguir arribar a milers de persones i generar un gran impacte en la promoció del producte.
2 | Pagament per acció o publicació patrocinada
Contractes l’influencer cada vegada que vulguis que realitzi una acció: compartir un enllaç, crear un concurs o compartir una publicació promocionant un producte i esmentant la teva marca.
3 | Ambaixadors de marca o col·laboracions a llarg termini
Aquí és on crees una relació més sòlida amb l’influencer. Es converteix en representant de la teva marca i crea contingut de manera habitual. En aquesta classe de col·laboracions, pots contemplar un acord exclusiu perquè no col·labori amb marques del mateix sector.
Com ja has vist, el màrqueting d’influència és una estratègia efectiva per a promocionar la teva marca.
Recorda: no tot s’hi val. No es tracta de la quantitat de seguidors (podrien ser falsos), sinó de trobar influencers alineats amb els valors de la teva marca i que tinguin una comunitat compromesa.
A més, no oblidis analitzar l’abast de la teva campanya per valorar-ne l’impacte. Sense dades quantificables, perdràs l’oportunitat d’optimitzar estratègies, ajustar l’enfocament o assignar recursos de manera efectiva i corres el risc de malgastar temps i diners en iniciatives que no generen els resultats desitjats. Una campanya de màrqueting sense anàlisi ni dades és com navegar a cegues, sense brúixola ni mapa.
Laia Dolcet