Engagement: què és i per què és important
L’engagement és un concepte que s’ha tornat imprescindible a l’hora d’analitzar si una estratègia de màrqueting funciona. Significa compromís i fa referència al vincle emocional que es crea entre una marca i els seus seguidors. En l’àmbit de les xarxes socials, quan parlem d’engagement ens referim al nivell d’interacció i, per tant, de connexió que existeix entre un compte i la seva audiència.
No es tracta només d’una qüestió de likes o retuits.Va més enllà: té a veure amb la fidelitat i el sentit de pertinència a una marca i és una eina de conversió molt més potent que la publicitat.
Com més engagement, més motivació i lleialtat tenen els seguidors a una marca i aquesta més possibilitats d’aconseguir clients, gràcies a la força de les recomanacions.
A partir d’aquí i sabent això, no creus que val la pena treballar l’engagement?
Analitza l’engagement
Amb les estadístiques que et proporcionen les mateixes xarxes ja pots fer un seguiment de l’abast, els likes i els comentaris que tens a les teves publicacions. Ara bé, com pots saber el percentatge d’engagement d’un determinat compte ?
Existeixen recursos gratuïts que funcionen sense haver de descarregar-te cap aplicació. Parlem per exemple de la Calculadora d’Engagement de Triunfagram, Phlanx o InstaUp.
Els primers dos recursos, de moment, són bastant bàsics. Per saber el teu nivell d’engagement, senzillament has d’introduir, a qualsevol de les dues calculadores, el nom del compte que vulguis analitzar. Tingues en compte que només ho podràs veure si és un perfil públic.
InstaUp
La tercera eina és més completa. A banda de dir-te l’engagement, analitza les interaccions i quines publicacions han funcionat millor, entre altres estadístiques.
InstaUp és una eina ideal per saber les dades d’interacció o els hashtags més utilitzats de la teva competència, ja que et permet analitzar qualsevol compte públic i comparar els resultats amb el teu.
A més, t’ensenya quin percentatge d’engagement hauria de tenir el compte segons el nombre seguidors. Així, proporcionalment, com més seguidors tens, el percentatge d’engagement és més baix, i a la inversa. Un excel·lent recurs per poder detectar comptes falsos i compra d’usuaris.
El primer que fem tots al mirar qualsevol compte és fixar-nos en el nombre de seguidors. Qui compta amb una gran quantitat de seguidors el tractem d’influencer. Ara bé, hem de veure també la qualitat d’aquests seguidors, la seva veracitat i, no menys important, la seva efectivitat.
Si un compte té milers de seguidors però el nombre de likes es compten per desenes, vol dir que el nivell de compromís amb la marca és baix.
Per exemple, nosaltres n’hem analitzat un (no revelarem el nom per no crear greuges comparatius) que té 4.800 seguidors i una mitja de 100 likes per publicació. Segons les dades d’InstaUp, per anar bé, aquest compte hauria de tenir al voltant d’un 5,7% d’engagement i, no arriba al 3%. Unes dades que demostren que cal que millori l’estratègia de contingut si també vol augmentar el compromís amb la marca.
Cinc consells per augmentar l’engagement
Com a tota estratègia de màrqueting, primer cal conèixer el teu client objectiu i informar-te sobre les seves necessitats, interessos i frustracions. A més, els teus seguidors no es comprometran amb la teva marca si ni tu mateix ho fas. Com?
Aquí et deixem cinc consells per augmentar el nivell d’engagement a les xarxes socials:
1. Menys és més.
Prioritza la qualitat per sobre de la quantitat. Publicar constantment però sense tenir una estratègia darrera no et farà connectar amb la teva audiència.
Et recomanem realitzar un calendari per planificar els temes i la freqüència de les publicacions.
2. Innova.
En la immensitat de les xarxes ens topem amb clons. Còpies de textos i imatges repetides fins a la sacietat i sense recança.
Si vols captar l’interès, sigues original, diferencia el teu contingut de la resta i fes que el públic hi dediqui temps i interactuï.
3. Segueix un mateix estil.
Tenir un estil propi fa que els teus seguidors et reconeguin fàcilment i responguin més ràpid. A més, si segueixes un mateix patró i un to de veu predeterminat faràs la teva imatge de marca més coherent.
4. Crea exclusivitat.
Les stories d’Instagram, per exemple, són un excel·lent recurs per poder parlar de tu a tu amb els seguidors, donar consells o descomptes limitats, mostrar com treballes, el procés o un ‘abans i després’ d’algun producte. Perquè què hi ha més exclusiu que poder donar un cop d’ull darrere dels escenaris?
5. Interactua.
Per aconseguir un bon engagement has de ser sociable. Intenta respondre sempre i, si pots, genera debats i converses. Si vols que els seguidors se sentin part de la teva marca, involucra’t-hi i interactua amb ells amb naturalitat.
Bonus Track: Humanitza la marca
A la gent li agrada veure qui hi ha darrere d’un negoci. Donar informació sobre qui ets et permetrà connectar amb el públic i serà la via per guanyar-te la seva confiança.
Laia Dolcet